top of page

De Verborgen Kosten van een Pitch

Updated: Nov 15, 2023

In de zakenwereld draait alles om verandering en groei. Soms is het nodig om nieuwe partnerships aan te gaan om je bedrijf naar nieuwe hoogten te stuwen. Maar wist je dat het veranderen van zakelijke partners -bvb. van communicatiebureau- veel duurder kan zijn dan je aanvankelijk zou denken? We hebben het over de 'verborgen kosten' van het veranderen van partners.

Photo by Matthew Henry from Burst

De Cijfers Liegen Niet

Een recent rapport, uitgegeven door de Association of National Advertisers (ANA) en de American Association of Advertising Agencies (4As), onthult schokkende cijfers over de kosten van het veranderen van een bureau-partner voor communicatie en marketing. Zowel adverteerders als zittende bureaus spenderen gemiddeld ongeveer $400.000 aan het beoordelen en verdedigen van een account!


Het Tijdrovende Proces

Als je ooit betrokken bent geweest bij een pitch, weet je dat het vinden en selecteren van een nieuwe partner een enorm veeleisend en resource-intensief proces is. Het kost niet alleen veel tijd, maar het kan ook afleidend zijn voor je team. Het rapport schat de kosten op basis van het aantal uren dat het in beslag neemt, reis- en onderzoekskosten, en de optionele inzet van externe consultants voor een merk. Tel daarbij de kosten op voor potentiële bureaus die meedoen aan de pitch en de kosten voor de zittende bureaus om hun account te verdedigen, en je hebt een aanzienlijk prijskaartje.


De Verborgen Kosten

Maar wat zijn die 'verborgen kosten' waar we het over hebben? Het rapport wijst op moeilijk te kwantificeren kosten die verband houden met verstoringen in opdrachten, verantwoordelijkheden en andere werkprioriteiten. In het onderzoek meldde 34% van de adverteerders grote verstoringen in hun dagelijkse taken, terwijl anderen vertragingen, afnames in merk- of productbewustzijn, omzetverlies en meer opmerkten. In een snel veranderend en zeer competitief bedrijfslandschap kunnen bedrijven zich deze afleiding simpelweg niet veroorloven.


Hoe Kunnen We Dit Voorkomen?

Nu rijst de vraag: kunnen we deze hoge kosten vermijden? Het bureauselectie-proces is voor zowel merken als bureaus complex en tijdrovend. Het rapport onthult dat veel zittende bureaus zich terugtrekken vanwege "medewerkersmoeheid", wat een aanzienlijke kostenpost kan zijn. Sommige merken kiezen ervoor om nieuwe bureaus op projectbasis binnen te brengen om hun vaardigheden en fit te beoordelen voordat ze zich vastleggen. Maar ook dat houdt voor beide partijen heel wat risico's in.


Het Verbeteren van de Relatie

Hoewel prestatieproblemen vaak de aanleiding zijn voor pitches, moeten we ook kijken naar manieren om de relatie tussen merken en bureaus te verbeteren. Een goede klant-bureau-relatie is een tweerichtingsverkeer. Klantgedrag, zoals slechte begeleiding of communicatie, kan leiden tot prestatieproblemen bij bureaus. Een evaluatiesysteem zoals COLLAB van PitchPoint is hierbij een handig diagnosemiddel. Op basis van de resultaten van COLLAB wordt een actieplan opgesteld om de relatie tussen beide partijen te optimaliseren.


Conclusie

Het veranderen van zakelijke partners kan duurder zijn dan je denkt, en de verborgen kosten kunnen aanzienlijk zijn. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen of een pitch de juiste stap is voor jouw bedrijf. Als het mogelijk is, investeer dan in het verbeteren van de relatie met je huidige partner, want dat kan de beste manier zijn om kostbare pitches te vermijden. Het draait allemaal om het creëren van een sterke, wederzijds voordelige samenwerking die de groei van je organisatie stimuleert. COLLAB kan je daarbij helpen.

120 views0 comments

Kommentare


bottom of page